Kolartorpets Kaningˆ€rd
Aktuellt
18 januari 2017


Årets stora uppdatering av hemsidan börjar nu bli klar. Tyvärr hinns det bara med en gång per år. Men det är runt jul/nyår som vi går igenom vilka kaniner som vi ska avla vidare på och vilka som ska säljas. Som "tur är" finns nu Facebook, och alla aktuella händelser presenterar vi där på vår sida "Kolartorpets Kaningård". Alla som vill är välkomna och gilla vår sida om ni är intresserade av vad som händer hos oss :)

2016 - Holländarnas år
Om man ska sammanfatta 2016 för vår del så måste det ändå bli holländarnas år. För så sanslöst bra har det aldrig gått för oss med rasen innan. Mycket kan vi tacka vår tyska importhane Gottfrid för, han är far till många av stjärnorna 2016.
Rekordernas rekord slog Göte, som nu titulerar sig Svensk Champion med 287,5 poäng! Han stod för vår, och Sveriges?, allra första 96:a på Holländsk kanin. Lyckan var fullkomlig när han slog till med 96 poäng i Mantorp den 26 november 2016.
Men Göte är inte ensam, hans bror Gunvald (på bilden ovan) är även han Svensk Champion med 286,5 p, och fler är de som fått mycket bra poäng 2016.

Drömresa till Tyskland
År 2016 gick en dröm i uppfyllelse. För att fira Carolines 40-årsdag åkte vi på bilsemester ner till tyskland för att hälsa på våra "favorituppfödare". Vi åkte ca 400 mil på några dagar ända ner till södra tyskland. Med oss hade vi Carolines mamma som var tolk och hjälpte oss att prata med tyskarna. Vi besökte två uppfödare som hade blå dvärgvädur; Petra Wiehn och Hans-Jürgen Seyfang (han hade även holländare). På hemvägen gjorde vi också ett besök hos Gerhard Bösch, som bla föder upp Sachsengold. Det går att skriva mycket om den resan. Snart kommer det upp ett fotoalbum här på sidan där ni kan få se lite från resan. Vi kom i alla fall hem med 6 st fina blå dvärgvädurar, ett avelspar blå holländare och ett avelspar Sachsengold! Så 2017 kommer det även finnas Sachsengold hos oss på Kolartorpet.

Ett mycket bra utställningsår
Utställningsmässigt har 2016 varit ett riktigt toppenår. Det började med att vi blev klubbmästare i Uppsala för 8:e året i rad!
I början av februari var det dags för årets största utställning, LU i Helsingborg. Där blev det en andraplacering med SILVER!! :D
I Alingsås den 8 juli vann Vanilla pris för "bästa hona" i potatiscupen med 95,5 p.
I Orsa i augusti blev vi Best In Show med en viltgrå dvärgvädur.
I Arboga i september blev vi bäst i motsatt kön med en blå dvärgvädur (95,5 p).
Vi vann klass A i Tierp den 22 oktober med en grupp honor, viltgrå dvärgvädur, 285 p
I Örebro den 5 november blev vi bl a mellansvenska mästare med en stam viltgrå dvärgvädur 286,5 p
Året slutade med att vi kom på andra plats i årets utställare, otroligt häftigt, att ens kunna vara med och ge de riktiga tävlingsraserna en match med våra raser.

Viltgrå dvärgvädur
Många av de viltgrå dvärgvädurarna har blivit som vill ha dem i päls och färg. Men samtidigt har de förlorat lite i kropp och fått snäppet sämre rasprägel mot vad vi hade för 2-3 år sedan. Rasprägeln är bra men inte super. Avelsmålen för 2017 blir att åter förbättra kropparna och försöka få till rasprägeln lite bättre (samtidigt som vi behåller bra päls och färg...).

Blå dvärgvädur
Fokus har varit att få till bättre färg på de blå. Och till viss del förbättra pälsarna. Det har vi lyckats med, de djur vi ska avla vidare på 2017 har bra färg och päls och de flesta bra kroppar. Där ligger fokus 2017 på att få till bättre knutar och bättre öron. Många av de blå har raka öron som jag (Caroline) är smått allergisk mot. Det finns idéer på hur projektet skall lyckas, om det gör det eller ej får vi se...

Vit blåögd dvärgvädur
De vi sparat 2016 är jag (Caroline) riktigt nöjd med på alla punkter utom en: pälsen! Pälsarna är fruktansvärda; mjuka och täta. Men de har bra kroppar och väldigt bra rasprägel. 2017 ska vi para in bättre (glesare) pälsar, för att sen förhoppningsvis ha förbättrat den punkten om två generationer.


Glöm inte att gilla vår sida på Facebook,
så får du hänga med i vad som händer på Kolartorp!


Kolartorpets Kaningård • Skebobruk, Uppland • 0175-401 72 • info@kolartorpet.se