Kolartorpets KaningÄrd


Äldre händelser:
18 januari 2017

Årets stora uppdatering av hemsidan börjar nu bli klar. Tyvärr hinns det bara med en gång per år. Men det är runt jul/nyår som vi går igenom vilka kaniner som vi ska avla vidare på och vilka som ska säljas. Som "tur är" finns nu Facebook, och alla aktuella händelser presenterar vi där på vår sida "Kolartorpets Kaningård". Alla som vill är välkomna och gilla vår sida om ni är intresserade av vad som händer hos oss :)

2016 - Holländarnas år
Om man ska sammanfatta 2016 för vår del så måste det ändå bli holländarnas år. För så sanslöst bra har det aldrig gått för oss med rasen innan. Mycket kan vi tacka vår tyska importhane Gottfrid för, han är far till många av stjärnorna 2016.
Rekordernas rekord slog Göte, som nu titulerar sig Svensk Champion med 287,5 poäng! Han stod för vår, och Sveriges?, allra första 96:a på Holländsk kanin. Lyckan var fullkomlig när han slog till med 96 poäng i Mantorp den 26 november 2016.
Men Göte är inte ensam, hans bror Gunvald (på bilden ovan) är även han Svensk Champion med 286,5 p, och fler är de som fått mycket bra poäng 2016.

Drömresa till Tyskland
År 2016 gick en dröm i uppfyllelse. För att fira Carolines 40-årsdag åkte vi på bilsemester ner till tyskland för att hälsa på våra "favorituppfödare". Vi åkte ca 400 mil på några dagar ända ner till södra tyskland. Med oss hade vi Carolines mamma som var tolk och hjälpte oss att prata med tyskarna. Vi besökte två uppfödare som hade blå dvärgvädur; Petra Wiehn och Hans-Jürgen Seyfang (han hade även holländare). På hemvägen gjorde vi också ett besök hos Gerhard Bösch, som bla föder upp Sachsengold. Det går att skriva mycket om den resan. Snart kommer det upp ett fotoalbum här på sidan där ni kan få se lite från resan. Vi kom i alla fall hem med 6 st fina blå dvärgvädurar, ett avelspar blå holländare och ett avelspar Sachsengold! Så 2017 kommer det även finnas Sachsengold hos oss på Kolartorpet.

Ett mycket bra utställningsår
Utställningsmässigt har 2016 varit ett riktigt toppenår. Det började med att vi blev klubbmästare i Uppsala för 8:e året i rad!
I början av februari var det dags för årets största utställning, LU i Helsingborg. Där blev det en andraplacering med SILVER!! :D
I Alingsås den 8 juli vann Vanilla pris för "bästa hona" i potatiscupen med 95,5 p.
I Orsa i augusti blev vi Best In Show med en viltgrå dvärgvädur.
I Arboga i september blev vi bäst i motsatt kön med en blå dvärgvädur (95,5 p).
Vi vann klass A i Tierp den 22 oktober med en grupp honor, viltgrå dvärgvädur, 285 p
I Örebro den 5 november blev vi bl a mellansvenska mästare med en stam viltgrå dvärgvädur 286,5 p
Året slutade med att vi kom på andra plats i årets utställare, otroligt häftigt, att ens kunna vara med och ge de riktiga tävlingsraserna en match med våra raser.

Viltgrå dvärgvädur
Många av de viltgrå dvärgvädurarna har blivit som vill ha dem i päls och färg. Men samtidigt har de förlorat lite i kropp och fått snäppet sämre rasprägel mot vad vi hade för 2-3 år sedan. Rasprägeln är bra men inte super. Avelsmålen för 2017 blir att åter förbättra kropparna och försöka få till rasprägeln lite bättre (samtidigt som vi behåller bra päls och färg...).

Blå dvärgvädur
Fokus har varit att få till bättre färg på de blå. Och till viss del förbättra pälsarna. Det har vi lyckats med, de djur vi ska avla vidare på 2017 har bra färg och päls och de flesta bra kroppar. Där ligger fokus 2017 på att få till bättre knutar och bättre öron. Många av de blå har raka öron som jag (Caroline) är smått allergisk mot. Det finns idéer på hur projektet skall lyckas, om det gör det eller ej får vi se...

Vit blåögd dvärgvädur
De vi sparat 2016 är jag (Caroline) riktigt nöjd med på alla punkter utom en: pälsen! Pälsarna är fruktansvärda; mjuka och täta. Men de har bra kroppar och väldigt bra rasprägel. 2017 ska vi para in bättre (glesare) pälsar, för att sen förhoppningsvis ha förbättrat den punkten om två generationer.


Glöm inte att gilla vår sida på Facebook,
så får du hänga med i vad som händer på Kolartorp!

 


19 januari 2016


I helgen var vi på KM i Uppsala. Vi tog vår åttonde raka klubbmästarseger! Viltgrå dvärgvädur, stam 285,5 p. Denna gång var det dock precis på håret att vi vann, roligt att det nu finns många duktiga uppfödare i vår förening.
På bilden: Kolartorpets Skopa (95 p), Kolartorpets Ebony (95 p) och Kolartorpets Topaz 95,5 p)

Anmälan till LU är också inskickad! Vi ställer ut en familjegrupp med viltgrå dvärgvädur för första gången. Några holländare och vår sista Tan fick också hänga med. Ingen blå eller vit, de är tyvärr inte i päls.

1 januari 2016


Ja, nu har det gått ett år igen, och hemsidan har varit lika ouppdaterad som den brukar. Men varje jul gör vi ett ryck! Så nu är årets stora uppdatering påbörjad. Sidorna om de blå och vita blåögda dvärgvädurarna är nu klara. Så gå gärna in och titta runt där, så kommer resten så fort vi hinner :)

Hur ska vi sammanfatta 2015 då? Vi får väl ta det varje ras och färg för sig:

Viltgrå dvärgvädur: Under många år hade vi riktigt goda typer och kroppar på de viltgrå men saknade nästan helt rätt färg, då vill man förstås förbättra det med och päls och färg har varit målsättningen att förbättra i flera år. I år har vi lyckats få till färg och päls anser vi men har då förlorat kropparna lite. Rasprägeln är fortfarande god utan att vara super längre. Anledningen till att det blev så var att jag (Pierre) hade som målsättning att ställa ut familjegrupp på LU. Vi har flera andra hanar som vi kommer använda 2016 som fick vila 2015. Vi tog en fin skalp med de viltgrå i Malmköping där Hinken blev BIS.

Blå dvärgvädur: Vi startade aveln tidigt på året och fick fram en del kaniner som var färdiga till höstens tidiga utställningar. Vi vann klass A i Tierp med blå dvärgvädur, vilket var väldigt roligt! Efter det så har hela hösten och vintern varit en enda lång fällning. De blå dvärgvädurarna har fått bo inne i kaninstallet och det har inte gynnat pälsarna. Så tyvärr har de inte varit så mycket at ta med till utställningarna.
Årets favoriter är två: Bluesnake (ännu outställd pga fällning...) och en hona som heter Cornelia. Bluesnake är så nära idealet typmässigt som vi kommit med de blå. Han har en kort kompakt kropp och riktiga hästskoöron! Cornelia är resultatet av ett projekt att få fram bra kropp och typ genom våra viltgrå. Och hon blev som vi ville. Men nu är det konstaterat: Att mixtra med viltgrått på de blå ger usel blå färg med mycket silverinslag. Tittar man nära kan man se att hårståret har samma indelning som de viltgrå fast de varierar i blått, silver, blått och vitt.
2016 ligger fokus på att få in mörkt blå färg och bra päls.

Vit blåögd dvärgvädur: Första säsongen med ny färg på dvärgvädur! Avelsdjuren vi startade med var stora, nallebjörnsaktiga och hade i regel väldigt tät och mjuk päls. Just pälsen är de vitas största problem.
Vi hade inte så mycket avlesmaterial i början utan fick ta det vi hittade. Två parningar har gjorts för att förbättra pälsarna. Men i slutet av året har vi köpt in tre väldigt fina avelsdjur från Tyskland. De är till dem hoppet står inför 2016!
Kan tillägga att vi ännu inte lyckats ställa ut en enda vit pga fällning...

Holländarna: Här lånades en reslig hane in från Hanz Johansson. Målet har ju varit att få presentation på dem i många år vilket visat sig vara svårt. Kool du caux som han heter lämnade ingen avkomma med lika bra presentation som sig själv men några är vi riktigt nöjda med ändå! Temperamentet på holländarna har blivit mycket bättre och det är nog bla Cascades förtjänst som är en riktig mysfarbror. Till nästa år har två nya avelsdjur köpts in, hanen Gottfrid är otroligt maffig och faktiskt reslig. Vi får se om han kan lägga grunden till vår kollektion som vi hoppas ställa ut på Europautställningen i Danmark 2018.

Tan: Tanen har vi beslutat att sluta med även om jag (Pierre) blir väldigt tillfredställd av att hålla på med dem. Vi vill helt enkelt lägga allt krut på de svårare dvärgvädurarna och mycket svårare holländarna. Det är säkert inte sista gången en ras får vara hos oss endast några år även om vi gillar dem.27 februari 2015


Viltgrå hanarna vi klev klubbmästare med: Ivar 95 p, James 95,5 p och Hinken 95 p

I helgen har vi varit på Uppsalas Klubbmästerskap. Det gick bra, vi blev klubbmästare för sjunde gången i rad! :) Denna gång var det med en trio viltgrå dvärgvädurshanar 285,5 p. James och Flake blev champions! :D

Nu har aveln kommit igång ordentligt. Många blå dvärgvädurskullar har fötts. Och även en sista kull efter Tomtom som flyttade till Terje Engh i Norge i samband med LU.

Vi har fortfarande en del vuxna dvärgvädurar till salu, så kolla gärna under till salu!

 

27 oktober 2014


Bedömningen under fredagen.

Hemma från ett väldigt trevligt LU i Vänersborg. Har pratat om och kollat på kaniner tre dagar i sträck. Vår bästa placering blev på plats 11 i klass A, med Tan.
Extra roligt var att 8 av våra 9 anmälda viltgrå dvärgvädurar fick 95 poäng! För den som vill se resultaten finns de inlagda under "utställningar".

Många kaniner har flyttat och några nya har flyttat hit. Vi har fått hem en ny Tanhane från Ingela Larsson som kommer att bli pappa till 2015 års Tankullar. Vår fina Tomtom har blivit norrman och flyttat till Terje Engh. Istället fick vi Casper, en viltgrå hane med mycket bra viltgrå färg.

2015 ska vi (eller Caroline) testa en ny färg på dvärgvädurarna; vit blåögd!
Tre maffiga vita kaniner med tysk stam kom hem i samband med LU. Sen kommer det även två minilops från England som ska användas i avel med vit blåögt.

Bilder från helgen finns under fotoalbum.

Det har även fötts lite ungar! Tidig start på aveln i år. :)
Pierre med Kolartorpets Granit, som fick 95,5 poäng på Länskampen den 6 dec.

Nytt år och vi har nu hunnit med att uppdatera en hel del på hemsidan! Vi har lagt in alla kaniner med bilder och utställningsresultat.

Hösten har varit riktigt lyckad för oss! Här en summering av höstens utställningar:

Bergvik 15 november:
Man kan säga att det var vår dag. Tanen gjorde utställningspremiär, och det med Bravur. Macciato 94,5 p (med ett poängs avdrag för ett par vita hår), Gevalia 94,5 p och Java inte mindre än 96 poäng!! Och DÄR kom den, vår första 96:a på ett enskilt djur som fortfarande är i vår ägo!
Java blev Best In Show. Men inte nog med det. Flake, en blå dvärgvädurshane som också gjorde utställningsdebut samma dag fick 95,5 poäng och blev Bäst i motsatt kön! Vi vann även elitgruppen. :)

Länskampen 6 december:
Fem kaniner var hade vi anmält, i tävling mot Stockholmarna. Pierre anmälde Tan, Holländare och en dvärgvädur och jag (Caroline) bara blå dvärgvädurar. Java (Tanhonan) fick 96 poäng igen!! Men lyckligast var ändå Pierre äver Granit, en av årets sparade holländarhanar som fick 95,5 poäng. Samtliga Pierres kaniner fick 95 eller över. De blå dvärgvädurarna gick sämre, men en 95:a blev det. Uppsala vann i kampen mot Stockholmarna! :D

Kvänum 14 dec:
Långväga utställning, men det fanns inte så många utställningar att välja på, och eftersom kaninerna var i hyffsad utställningskondition så åkte jag (Caroline) till Kvänum (medan Pierre åkte åt andra hållet och dömde).
Det lönade sig att åka :) Java gjorde det som jag knappt trodde var möjligt, tog en tredje raka 96:a, blev Best In Show och Svensk Champion på 288 poäng!! Bättre avslutning på 2014 kan man väl knappast få?

Nu är det 2015 och snart dags för LU. Vi har anmält 27 kaniner uppdalat på Tan, Holländare, viltgrå & blå dvärgvädur. Det ska bli roligt med årets kaninhändelse.

Nyhet för 2015: En helt ny färgvariant bland dvärgvädurarna gör entré i samband med LU. Vad det blir presenteras i nästa uppdatering ;)27 oktober 2014

Kolartorpets Jumbo, 95 poäng på utställningen på Täby Galopp den 25 oktober.

Nu är avelssäsongen slut för i år. Vi har sparat ganska många kaniner i år. Flest blå dvärgvädurar. Dessvärre dog vår fina blå dvärgvädurshane Calle i början av sommaren. Vi hann i alla fall få en hel del ungar efter honom, förhoppningsvis kan de föra hans blod vidare.

Vi har börjat lägga in uppgifter och utställningsresultat för de sparade djuren, men än dröjer det lite med bilder, de är inte riktigt färdiga i pälsarna än, och då känns det meningslöst att fota dem. En hel del av dem kommer att bli till salu framöver.

Utställningssäsongen har börjat, och i helgen var vi på Stockholms jubileums-utställning på Täby Galopp. Även om kaninerna inte var klara i pälsarna så lyckades vi komma på en fjärde plats i klass A med 284,5 p och en femteplats i B med 283 poäng, bägge med blå dvärgvädur. Två av våra blå killar fick 95 poäng! Kolartorpets Jumbo och Kolartorpets Zombie :)

Under sommaren har vi även importerat två blå minilop-tjejer från England med hjälp av Marianne Jargéus och Sanna Snaula Storm. Vi har döpt dem till Amy & Ally. Söta som socker. De ska hjälpa till att försöka få in mer mimnilop-prägel på de blå dvärgvädurarna.

Till utställningen i Bergvik har vi anmält en hel del djur i alla våra raser, förhoppningsvis ska pälsarna vara lite mer i ordning då.


20 mars 2014


Nu har det hunnit bli ett nytt år igen! En anlednng till att hemsidan inte hunnits med är att vi varit med och arrangerat LU i Södertälje som gick av stapeln 28 feb - 2 mars. Det har tagit mycket tid att planera. Men nu är årets händelse över! För vår del så var väl resultaten halvbra, vi hade fokus inställt på att genomföra LU som arrangörer. Men en av de blå dvärgvädurshonorna (kullsyster till Bodil) vi sålde i höstas fick 96 poäng, och blev Bäst i motsatt kön. Nu ägs hon av Elisabeth Forsberg, Alfta. Ett jättestort Grattis till Bettan (bilden).

I Roslagen Runts marsnummer fanns det även med ett reportage om LU. Finns att läsa här för den som är intresserad. :)

Vi har dragit ner en hel del på kaninerna, Det blev för mycket med fyra raser, varav flera färger på dvärgväduren. Så Sachsengolden och de vita hermelinerna har vi sålt. Tråkigt, avelsarbetet, speciellt på hermelinerna, hade precis börjat visa resultat. Tre hermelinhanar finns fortfarande kvar, de ställs ut på vårt KM den 30 mars, sen är tanken att de också ska säljas.
Nu kommer fokus ligga på våra "hjärteraser", för Pierre är det främst holländarna, och för mig (Caroline) är det blå dvärgvädur. De viltgrå dvärgvädurarna har vi lika mycket intresse i bägge två. Men ett avelspar Tan har trots detta få flytta hit. Pierre kunde inte motstå frestelsen att köpa två av Conny Berntssons fina tanar när han nu ska sluta. Men dessa ska vi inte ha många av. Pierre tycker det är intressant att testa olika raser, inte minst för att lära sig mer som domare.

Det ska bli en rolig vår! Ser fram emot alla kullar som snart föds.
Hemsidan är nu hyffsat uppdaterad, det som saknas är bilder på kaninerna vi sparat från 2013. Jag hoppas verkligen att vi kan få till bilder på dem snart.


3 november 2013Som vanligt har dtt gått ett bra tag sen senaste uppdateringen, sommaren har gått. Vi haft fullt hus, massor med ungar. Men nu är bara de mest lovande kvar. HUR fina återstår att se, än känns det ett bra tag kvar tills kaninerna är i utställningskondition.
Vi har ställt ut lite smått under sensommaren/hösten. Det roligaste som hänt är att vi fick 96 poäng på en ungdjursgrupp viltgrå dvärgvädur! Vår första 96:a!! En kull mellan Madonna och 995:an. Vi kommer att spara alla tre tills vidare, hanen i kullen," Tex Mex" ser riktigt lovande ut :).
Vi har tagit beslutet att sluta med en ras: Sachsengold. Det blir för mycket jobb att ha fyra raser (även om vi är två) Någon ras måste bort, och eftersom vi inte har så många av Sachsengolden så blir det tyvärr de som försvinner. Alla utom två unghanar är tingade (se under till salu). Kan verkligen rekommendera rasen, nyfikna och trevliga. Dessutom otroligt vackra.
På hemsidan har vi lagt in årets sparade ungdjur, dock inga bilder än. En ny flik har kommit till: "Höjdpunkter".


20 maj 2013

Nu är aveln i full gång! Vi har fått ungar i alla raserna nu, Sachsengold, holländare, hermelin och dvärgvädur. Mycket ungar finns också till salu nu!
På utställningsfronten är det rätt lugnt, vi kommer att åka till Bergby och Berga och förhoppningsvis Alingsås. Men vi har inte så mycket att ställa ut nu.


16 mars 2013

Nu har det gått två veckor sen LU i Borlänge. Vi har haft en toppenhelg, och resultatmässigt är vi mycket nöjda. Det roligaste var nog att den kaninen vi bägge trodde mest på, också fick bästa bedömningen av domarna. Det var vår svarta avelshona (!) Samoa som, trots två kullar 2012, lyckades få 95,5 poäng!! Hon blev därmed bästa dvärgvädur på hela LU, och knep guldplakett i Dvärgkaninklubben!

Vi hade anmält en enda holländare, Euphoria. Hon fick sin fjärde 95:a och blev efter en särbedömning mellan, jag tror det var sex eller sju, vältecknade kaniner, bästa svårtecknade kanin i SKUF! =)

Vi hade med en Sachsengold, Guldfynd, hon fick sin andra 95:a.

På hermelinfronten hade vi med Zeb (94,5 p) och en egenuppfödd liten vit rödögd hona som vi gillade mycket bägge två. Hon fick också 95!

Annars var det flest dvärgvädurar med, 16 st. Förutom Samoas poäng lyckades vi få ytterligare sex 95:or (blå och viltgrå) på dvärgvädurarna.

Många av våra kaniner fick nya hem under LU-helgen. Vi önskar nya ägarna lycka till!

Sen blev vi i Uppsala KAF (tillsammans med Stockholms KAF) "med LU" under Borlänge-helgen. Nu är det upp till oss att arrangera nästa års LU i Södertälje. Det ska bli riktigt roligt att få vara med och arrangera Sveriges kanin-SM 2014!

...Annars då?...

Vintern GER sig banne mig inte!! Ca 55 cm snö och 15 minusgrader i Kolartorp.
– Hallå?, vart är VÅREN?!

En gnutta vår är det i alla fall i kaninstallet, det har fötts en del ungar nu. Alla mår prima och växer så det knakar. De första ungarna kommer att vara leveransklara
fr o m den 8 april. Kolla under "kullar" för att se vilka kaninungar som fötts.
Vi har också funderat en sväng till på om vi kan sälja fler kaniner. Det är ju en ständig kamp att försöka hålla nere kaninantalet. Ska man spara ungar, så behöver man ju sälja någon annan. Några kommer vi att ta en kull på och sedan sälja vidare. Så får vi hoppas att kunna gå vidare på en avkomma. Kolla gärna under till salu.


19 februari 2013

Årets första kullar har fötts! Det här årets avel hade defenitivt en bättre start än i fjol. Fyra blå dvärgvädurskullar med totalt 14 ungar, Snook är pappa till samtliga. Han fick lite tjejer innan han flyttade.

'Vi har skaffat en fotostudio :) För att enklare kunna fota kaniner oavsett årstid och väder. Den ska testas under veckan som kommer.

4 februari 2013Hemma igen från en trevlig resa till England. Det var intressant att se hur en utställning går till där, det skiljer sig ganska mycket mot svenska och tyska utställningar. I England jämförs alla kaniner av samma ras/färg och kön med varandra, de sitter bredvid varandra på ett bord, och domaren som står mitt emot sorterar bort en efter en, tills bara de bästa är kvar. Dessa rangordnas och en blir kvar som vinnare. På bilden bedömning av vita rödögda hermeliner.

Vi köpte tre kaniner från England. Två vita rödögda hermelier och en otroligt söt mini lop av färgen "sussex cream" vilket jag förstod är "beige" i sverige? Mer info och bilder på nykomlingarna kommer i helgen.

Hops-Ontop´s Zephyros och Hops-Ontop´s Notorious, de två fina hermelinerna som vi har fått låna av Suski, Hops-Ontop´s, Finland, har nu flyttat hem igen. Två honor parades dock med Zephyros innan han åkte. Tusen tack Suski för lånet av dina fina killar!

I helgen som var var vi även på utställning i Bergvik. Vi hade med oss 7 blå dvärgvädurar och tre sachsengold. Det gick otroligt bra för de blå, nytt personligt rekord, vi fick 285,5 p och kom på andra plats i klass A. Bandit fick 95,5 p och är nu svensk champion! Ingen av våra blå fick under 94,5 p! :)

Med oss från Bergvik fick vi en väldigt fin blå hane som vi ska låna av Elisabeth Forsberg. Getteuiks Blue, 95,5 p. Det här var hanen vi har letat efter!! Mörkt blå med fin typ och kropp.Känns som pusselbiten som vi saknat. Oj, vad spännande det här året kommer att bli med de blå nu!

21 januari 2013

Nya året börjar bra. På Uppsalas KM den 19 januari blev vi klubbmästare för femte året i rad! I år var det Kolartorpets Iris som vann, en blå dvärgvädurshona efter Vargen & Klara. Hon fick hela 95.5 poäng! Så bra poäng har vi aldrig tidigare fått på en blå hona. Euphoria och Minette blev svenska champions, Euphoria var den första holländarhonan som vi lyckats få till champion.

Snook har flyttat, men innan dess parade vi några honor med honom, så nu är 2013 års avel igång!

Anmälningarna till LU i Borlänge är på gång. Inte lika många som i fjol, men det blir ju några stycken när vi är två som samsas om fyra raser, varav en ras i två färgvarianter!

I helgen som kommer bär det av till Harrogate, England. Vi ska besöka The Burgess Small Animal Show. Vi har bokat två vita hermeliner och en blå mini lop som kommer att följa med hem till Sverige. Det blir spännande!

4 januari 2013Nytt år! Men innan det nya året sätter igång på allvar kanske vi kan sammanfatta året 2012:

:: Kaninerna, utställning & avel: Ett ganska bra år. Vi har fått fram många fina djur, men inte de där riktiga höjdarna.

Dvärgvädurarna: De blå dvärgvädurarna har nu nästan kommit upp i samma kvalité som de viltgrå, en del gånger har de till och med gått bättre än de viltgrå på utställningarna. De blå har förbättrats i storlek, typ och färg. Men pälskvalitén är kvar att jobba på. De viltgrå har fortfarande ett par punker kvar som vi måste få till: färg och päls. 2012 har generellt varit ett ganska kasst pälsår. Kan det vara vädret??!

Holländarna: Hölls på sparlåga under 2012 med ganska få kullar. Fokus även detta år låg på presentationen. Utställningsmässigt blev ändå resultatet på de djur vi har sparat bra; två 95:or och två 94,5:or.

Sachsengold:
Ett år där det känns som om vi är på rätt väg. Vi har få djur, och tog endast två kullar 2012. Tre sparade, varav endast en är utställd i nuläget med 95 poäng. En ny hona är inköpt från Caroline Persson med riktigt fin kropp. En ny hane fick också följa med hem från Europautställningen i Leipzig. 2013 blir ett spännande Sachsengold-år!

Hermelin: För att få in en riktigt bra typ på våra hermeliner har vi under 2012 lånat in två mycket fina hanar från Hops Ontop´s i Finland. Hops-Ontop´s Zephyros och Hops-Ontop´s Notorious. Än är det för tidigt att utvärdera deras avkommor. Men en av hanarna efter Notorious är vi väldigt nöjda med; Kolartorpets Zeb. Nu blev han ju (såklart) brun zobel, och vi ska avla med vit rödögt...
I slutat av januari åker vi för första gången till England, de vältypade hermelinernas mecka! Kanske kan vi få med oss något fint hem?

:: Hönsen: Våra små dunbollar kunde även konsten att föröka sig 2012. Men eftersom vi inte hade någon gul tupp till våra gula hönor så blev det en blandad kompott av färger på kycklingarna. Efter lite beställning av avelsägg och besök hos en hönsuppfödare under sommaren finns här bara en ras i två färger i hönsgården; gul och pärlgrå dvärgkochin. Till våren ska grupperna separeras och förhoppningsvis få färgrena kycklingar.

:: Katterna: Den andra juni föddes de första kattungarna hos oss! Det var underbart mysigt att ha kattungar som busade överallt. Den vi absolut inte skulle spara, Lillstrumpa, har nu blivit en av fyra kissar i Kolartorpet. Lillstrumpa är en cool katt, personlighet som få! Kossan flyttade i protest hemifrån när kattungarna var ett par månader gamla. Vi trodde aldrig att vi skulle få se henne igen. Men efter fyra månader på rymmen satt hon på trappan igen den 2 januari och ville kolla in, som om ingenting hade hänt..

2012 avslutades med en toppenresa till Europautställningen i Leipzig.
Fotoalbum från resan finns nu upplagt.

2013... ett turnummer ;) Det här måste bli ett BRA år!

Hemsidan uppdaterad ordentligt. Många kaniner till salu, och i stort sett alla kaninerna som finns på Kolartorpet är nu dokumenterade med bilder och info.


24 augusti 2012


Så, då börjar 2012 års avelssäsong lida mot sitt slut. Nu kommer det bara någon enstaka kull till innan det är dags för vinterpaus för kaninerna. De flesta dvärgvädurshonorna är redan utsläppta i "kärringhagen" där de ska bo ihop tills våren kommer, 12 honor total. Det är ganska skönt när hösten kommer och man kan börja följa de sparade ungarnas utvecklingt. Vi har sparat en hel del kaniner i år. En del av avelsdjuren har fått nya hem, så det har minskat en del bland dem. Om vi hinner ska vi försöka få in lite bilder på några av årets sparade kaniner.
Två resor är inplanerade i vinter! Europautställningen i Leipzig i december och en tripp till England i januari. Så roligt att ha någonting att se fram emot, nu kommer snart vintermörkret...

17 februari 2012


Nu är LU i Norrköping över, alltid lite tråkigt när "årets höjdpunkt" tar slut. Så roligt att få träffa kaninvänner från resten av landet och bara prata kanin en hel helg! =)
Resultaten är vi nöjda med. Roligt vara ett det var en blå dvärgvädur, Kolartorpets Edgar, som fick högst poäng av våra kaniner. 95,5 p! I samband med LU fick Edgar en ny matte, Frida Elebring, som ska börja med blå dvärgvädur! Lycka till Frida, vi håller tummarna för dig ;)
Några nya kaniner följde med oss hem från LU. Hermelinen "Knott", en pyttig, ursöt liten vit rödögd kille från Urban Andersson. Det var precis en sån liten hane som stod på önskelistan, tack Urban!
En viltgrå dvärgvädurshona från Susanna Hidbäck med kanonfärg & päls kom också med oss hem.
Sen har vi lånat hem Kolartorpets Rackarn för att använda honom lite i aveln i vår. Rackarn ingick i gruppen som vi vann holländarpriset med i fjol på LU i Vänersborg. Vi sålde honom till Maria Lundvall. Tack Maria för lånet!

Nu ser vi fram emot våren... än så länge är det VINTER. Men när vi kom hem från LU, fulla av ny inspiration kunde vi ju bara inte hålla oss från att para lite kaniner! :) Så nu dröjer det inte länge tills det börjar röra sig igen i bolådorna i Kolartorp!

24 januari 2012
I helgen hde vi KM i Uppsala. Vi blev klubbmästare med Samoa, en svart dvärgvädurshona, 95 p. Tre av våra kaniner blev Svenska Champions!! :)
Sambal Oelek (95,5 • 95 • 95), Bror (95 • 95 • 95) och Samoa (95 • 95 • 95).

8 januari 2012
Nu var det nästan oförskämt länge sen vi gjorde något åt hemsidan, det har nästan gått ett år (!!). Nu under jul/nyår har vi gjort ett rejält ryck och gått igenom hemsidan ganska grundligt.
Årets sparade kaniner finns nu med foton och presentationer. VI har också påbörjat ett arkiv! För varje år som gått lägger vi in kaniner som är födda de året eller som köptes in det året. Bra om man letar bilder på släktingar.
Bildspel på bygget av nya delen av kaninhuset finns också att titta på här.

Här kommer en genomgång vad som hänt under 2011 sen LU i Vänersborg.
Senaste händelserna ligger överst.

December 2011:

Resa till Erfurt, Tyskland och Bundes-Kaninchenschau - mycket efterlängtad! Vi åkte buss från Kalmar kl 03.00 på natten mellan den 8 och 9 december. Resan anordnad av Lotta Sjögren.
Vi fick med oss flera blå dvärgvädurar, en holländare, en sachsengoldhona och en hermelinhona hem! På bilden: Kl 06.00 på morgonen utanför hallen innan utställningen skulle öppna för allmånheten.

Länskamp Stockholm - Uppsala. Det blev en riktigt trevlig dag! =) Vi var på Östuna Bygdegård i Knivsta. Det serverades glögg, risgrynsgröt och lussebullar - så julmysigt! Uppsala vann!!. =)

November 2011:

Vid utställningen i Vallsta den 19 november tror jag vi slog rekord!! NIO 95:or och en 95,5:a! Sambal Oelek, kullbror till Krysmynta var dvärgväduren som fick 95,5 p. Vi vann klass A med 285,5 p.

Den 6 november hade vi "prova-på-bedömning" i föreningen.

5 november - utställning i Berga, Västerhaninge: Vi blev Best In Show!! Kolartorpets Tore (längst till höger) fick 95,5 p. Det gick väldigt bra för övrigt med; ytterligare fyra 95:or, en på holländare, en på svart dvärgvädur och två till på viltgrå dvärgvädur. På bilden är trion som vann klass B med: Cosmos, Tomtom och Tore. FOTO: Josefine Amnesten.

Oktober 2011:

iTierp 20 oktober - utställningspremiär. Vår Krysmynta var sååå nära att bli Best In Show!! Hon vann klass A med 95,5 p. På bilden: BIS-uttagning. FOTO: Martina Haijlen.

September 2011:

Årets sparade kaniner börjar växa på sig! Här: Greta och brorsan Tore.

En av årets sparade holländare.

Augusti 2011:

Utställning med dvärgspecialen hemma hos fam Millberg i Norsbo! Holländaren "Owow" fick 94,5 p och blev bästa tecknade.
Juli 2011:

Semesterprojektet 2011: Den oisolerade delen av kaninhuset byggdes om till ett kombinerat hermelinstall + vinterförvaring av pelargoner!

Så här blev resultatet! 12 nya hermelinfack! Fler bilder finns under "Kaningården".

Biffen - Häftigaste dvärgvädursungen någonsinn? Tyvärr överlevde han inte.

8-10 juli - Alingsås tillbaka!

... och en ny kaninras gjorde entré. Hermelin - vit rödögd. "Vit lant i miniformat", passar båda oss två. Bägge gillar hermeliner och Pierre är svag för vita sedan vit lant-perioden. De första avelsdjuren köpte vi från Allan Håkansson och Rikard Ahlnér. På bilden: "Inga".

Juni 2011:

4 juni - Kaningårdsvandring med ULKAF. Föreningen besökte tre kaningårdar på samma dag. Brännbols kaningård - Blåvikens kaningård och sista stoppet hemma hos oss med lunch och kanin-titt. Vi hade tur med vädret! =)

Maj 2011:

Världens finaste, Kolartorpets Prinsen (3x95,5 p) på besök i kaningården! Han fick många barn hos oss 2011.

Första sachsengold-kullarna födda i Kolartorp. Husse granskar... (Fotografen får ej vara med på bild) =)

Två guldröda små sachsengold-ungar, så fina!

Mumsar på färska maskrosor!!

Fina Musse - vacker kille som vi lånade av Åsa Spånbeg för två parningar. Tusen tack Åsa!!

Utställning i Berga, Västerhaninge!

Februari 2011:

Norske "Terje" flyttade till Sverige under våren. Ett byte med den norske mästaren Terje Engh. Han fick vår Junior i utbyte. Terje som vi döpt honom till har extrem scattering, bra mellanfärg och bra rasprägel.

Första kullarna föddes i slutet av februari.

24 februari 2011

12-fackaren ute
12-fackaren ute

Det har hänt en hel del sen senaste uppdateringen. Årets LU är avklarat, ett fantastiskt trevligt LU i Vänersborg! Vi vann prisdomarnas specialpris - som i år gick till Holländsk Kanin! Tre svartvita holländare hade vi med oss, de fick 95 • 95 • 94,5 p och vann på 284,5 p! En jättesnygg tenntallrik pryder nu sin plats på väggen hemma :)
Rackarn fick mycket lovord av Gullik Klepakker (bilden ovan).

Dvärgvädurarna gick bra de med. Junior vann Dvärgkaninkubbens guldplakett till bästa dvärgvädur. Han fick sin fjärde 95:a, och flyttade i och med LU till Terje Engh i Norge.

Vi är mer än nöjda med årets LU, framför allt var det så trevligt att få träffa alla kaninvänner. Nu ser vi fram emot Alingsås och Nolhaga i juli.

Sen senaste uppdateringen i augusti har vi fotat alla sparade ungdjur (som nu hunnit bli vuxna) och även sålt av de som vi inte ska avla vidare på själva och vi är nu nere på det antal som vi ska ha inför avelsäsongens start, ca 60 st. Våra Sachsengold är också fotade och inlagda.

Vi har ju hunnit ställa ut en hel del sen sist med. Vid utställningen i Järbo den 22 januari blev vi Best In Show med en BLÅ (!!) dvärgvädurshona, Kolartorpets Blända.

Vid Uppsalas klubbmästerskap den 5 februari blev vi klubbmästare för tredje året i rad, den här gången med en svart dvärgvädurshona, Kolartorpets Melinda, hon fick 95,5 p!

En del av våra avelsdjur från i fjol har flyttat, en av de mest saknade i Kolartorp är lille Kubiken, en väldigt speciell gammal farbror som betytt mycket för oss. Nya kaniner har flyttat in, senaste inköpet är en liten Sachsengoldhane från Lena Svebeck, Caroline kunde ju inte motstå denna lilla vackra varelse, Sachsengold är en härlig ras! Men än så länge inget vi kommer att tävla med, första kullarna kommer i vår.

Även om det är bitande kallt (-25°), och en vinter som vägrar att ge upp, så har ett vårtecken kommit, årets första kull är född! Nu vill vi ha vår på riktigt!! .
30 augusti 2010

12-fackaren ute

Hemma igen efter en helg i Boränge! Det va KALLT... Hua va vi frös, men vi har haft en toppenhelg trots kyla (passade på att köpa fårskinnsvantar, de åkte på direkt!)
Vi hade rätt låga förväntningar på djuren, ingen är ju 100 i päls, men det gick rätt bra ändå. Kom på plats 1 & 2 i klass B! Det var en stam blå dvärgvädurar som kom först (283 p) och på andra plats kom en vit rödögd dvärgvädurshane (efter Vargen & Lydia) som fick 95 poäng. Han har varit tingad i flera månader, men eftersom köparen aldrig kom och hämtade honom så ställdes han ut på Dala-expo och blev också såld nu. : )

Fick också hem den nya blå hanen, Oliver. Så fiiin!! Ska fota honom snart, han är ögon-godis!! Vargen flyttade hem till Bettan.

Till helgen ska vi släppa ihop avelshonorna i honbox. Då får vi se om burfacken räcker till alla våra sparade ungdjur!24 augusti 2010

Ny hemsida! Nästan samma innehåll, men utseendet är ändrat. Sidan är inte riktigt klar, presentationer på kaniner + bilder på sparade ungdjur mm ska komma, det dyker upp lite allt eftersom! : )

Lite nytt har hänt i kaningården. Tyvärr finns det inga dvärgscheckar kvar. Vi har nog lite dåligt tålamod. Vi tog tre kullar - och en av 15 födda ungar blev utställningsbar...(alltså inte bra i teckningen, men ok). Jo det ÄR svårt. Och dvärgscheckarna är SÅ fina! Men vi bestämde att det får räcka med en svårtecknad ras just nu. Så våra små prickar har fått flytta till Bettan, Getteuks kaniner i Alfta. Vi ska följa hur det går för dem! Lycka till Bettan!

Om ni kikar runt bland kaninerna kommer ni att hitta en ny ras... Carolines fel! Säger inte mer... :)

Två nya blå avelshanar är här, eller snart här, en av dem kommer efter helgen. Stigfinnarbergets Snook har fått flytta hit för gott! Nu är han vår, vi köpte honom av Ewa-Lena i helgen som var. Hanär en liten ursöt, vältypad bå dvärgvädur. Pappa till både Laura och Klara (han har bott här på foder tidigare). Den andra blå är en hane som vi ska låna av Bettan, Getteuks Oliver, ochså en liten blå dvärgvädur som ser precis ut som de ska! Bettan ska ha Vargen hos sig istället, så vi ska lånbyta hanar.

Det har fötts en hel del ungar - men nu är sista kullen född. Det har blivit ett rejält gäng som vi sparat. Men sen vet vi inte hur många som blir bra när de vuxit till sig.

Det finns lite kaniner till salu nu, både ungar, ungdjur och avelsdjur, så kika gärna!

I helgen är det utställning i Borlänge, Dala-Expo. Det var länge sen, så det ska bli skoj!


Kolartorpets Kaningård • Skebobruk, Uppland • 0175-401 72 • info@kolartorpet.se