Kolartorpets KaningĀrd
Dvärgvädur

Dvärgväduren är en av sex raser som räknas som dvärgraser i Nordisk Standard. De övriga raserna är Hermelin, Dvärghare, Lejonhuvad kanin, Lejonhuvad dvärgvädur och Dvärgscheck. Det finns alltså ingen ras som heter "Dvärgkanin" som många kanske tror.

Dvärgväduren kommer från Holland. Upphovsmannen Adrian de Cock fick den upptagen i Holländsk standard 1964. I Nordisk standard upptogs den 1972.

Rasen väger som vuxen mellan 1,4-1,9 kg. Det är en lugn och trevlig ras. Den kännetecknas av en kort, kraftig och muskulös kropp. Den skall ha korta kraftiga framben och ett brett runt huvud. Den har hängande öron, som helst skall hänga i hästskoform tätt intill huvudet. För mer detaljerad information om rasen exteriört kan ni gå in på dvägkaninklubbens hemsida under denna länk:

:: Rasbeskrivning Dvärgvädur


Varför skaffa dvärgvädur?
Ofta brukar man rekommendera en dvärgvädur som barnkanin eftersom den är lugn och tålmodig. Det är en bra storlek. Men oavsett ras så måste man tänka på att behandla alla djur respektfullt. Inga kaniner gillar att man rusar fram och gör hastiga rörelser, eller skrik och bråk runt kaninen. Man måste alltid vara lugn och försiktig när man umgås med djur.

Hur stor bur behöver en Dvärgvädur?
Kaniner behöver plats att röra sig på. Djurskyddslagen anger hur stor yta en kanin minst ska ha. Ett utrymme för kaniner får gärna vara större men aldrig mindre än måtten i som anges av jordbruksverket. En dvärgvädur ska ha en bur som är minst 0,5 kvadratmeter. Burens minsta mått på kortaste sidan måste vara 0,5 m och minimihöjden är 0,5 m.

Detta är alltså minsta mått enligt lagen. Till en dvärgvädur är en bur som är 120 cm lång, 80 cm djup och 60 cm hög vad vi tycker är lämpligt. Ska man ha kaninen inomhus finns det plastburar med standardmåtten 120 cm, dessa är lagom för en dvärgvädur. Ska man ha flera kaniner ihop behövs naturligtvis större bur.

:: Jordbruksverkets regler gällande kaninerKolartorpets Melvin, madagaskarfärgad dvärgvädurKolartorpets Kaningård • Skebobruk, Uppland • 0175-401 72 • info@kolartorpet.se