Kolartorpets KaningĀrd
Hönsen

12-fackaren ute

Sommaren 2009 blev vi med höns. Vi hittade ett hönshus på Blocket. Perfekt, det var ju "bara" att åka och hämta, sätta på plats och fixa en hönsgård. Det tog lite längre tid än vi trodde, men till slut blev det klart, och på hösten 2009 stod allt klart mellan kaninburarna i skogsbrynet i Kolartorp. Nu var det bara hönsen kvar...

Vi fastnade för dvärgcochin, en mysig liten dvärgras som är sociala, söta och lätta att få att ruva. Vi köpte in en liten flock gula dvärgcochin från Marie Eriksson, Västrabos Höns & Kaniner. Två tuppar och fem hönor blev det till att börja med. Tyvärr blev en av tupparna tagna av en rovfågel innan vi han sätta nät över hönsgårdens tak. Men nu är det rovdjurssäkrat och hönsen verkar trivas utmärkt i sitt nya hem.

I början av 2010 kom de första äggen. Såå små och söta!! Perfekt storlek att ha som pålägg, stekta, på mackan.

När våren närmade sig lade sig hönorna att ruva, och första kycklingarna kläcktes i maj! Det blev tre "kullar" första året. Första lycklingarna, en tupp och tre hönor såldes när de blivit lite äldre. I andra omgången blev det två hönor, de kommer att få bo kvar hos oss.

När den tredje hönan lade sig att ruva, tyckte vi egentligen att det räckte med kycklingar för i år. Men hon hade hittat ett perfekt gömställe i hönsgården, under en rostig gammal nergrävd tunna, där hon kunde ligga utan att någon kunde komma åt henne. Så vi kunde bara låta henne vara, eftersom vi inte heller kom åt att flytta på henne. Efter tre veckor kläcktes det fem nya små kycklingar!

Det är väldig skoj med höns. Bara att sitta och titta på dem är väldigt underhållande, ex när tuppen hittar en smaskig larv och ska visa hönorna vad han har hittat, de ser otroligt komiska ut!

Bilder på höns och hönshus:
12-facksbur
Så här såg hönshuset ut där det stod när vi hittade annonsen på blocket.
12-facksbur
Hönshus + hönsgård klar, på plats i skogsbrynet i Kolartorp!
12-facksbur
Hönsgården sedd från skogen
12-facksbur
Hönsgården
12-facksbur
Tuppen + några av sina fruar & barn sommaren 2010.
12-facksbur
En av hönorna.
12-facksbur
Tuppen & en höna.
12-facksbur
Första kycklingarna! (Våren 2010).
12-facksbur
Liten pip.
12-facksbur
En av hönorna.
12-facksbur
Ungtupp & unghöna.Kolartorpets Kaningård • Skebobruk, Uppland • 0175-401 72 • info@kolartorpet.se