Kolartorpets KaningÂrd
Kaningården
12-facksbur
12-fackaren ute.
Vår kaningård består av ett kaninhus med två rum plus olika flerfacksburar och kaninhage utomhus. Kaninhuset byggdes i slutet av 2003. Där finns det 39 fasta fack i det stora rummet. I det mindre rummet, som gjordes i orning sommaren 2011, finns 12 mindre fack. Utomhus finns 54 fack, uppdelat i olika burar. Allt som allt består kaningården av 105 fasta burfack.
Kaninhuset

I kaninhuset bor först och främst de blå dvärgvädurarna. Huset är isolerat och vintertid är det ca 1-5 plusgrader. Det innebär att vattnet aldrig fryser och att vi kan ta kullar året om utan problem. Det finns el indraget och både kallt och varmt vatten. Gödselstack finns utanför huset och på vinden (höskullen) finns det förvaring för hö och halm.

För att få en så bra inomhusmiljö som möjligt finns en ordentlig fläkt som byter luften flera gånger i timmen. Vi har även en luftavfuktare som under delar av året används för att hålla nere fuktigheten i stallet. Hög luftfuktighet innebär att bakterier trivs och då kan det lätt uppstå sjukdomar (speciellt vår och höst).

I taket hänger lysrörsarmaturer som är tända ca 12 timmar om dygnet. Ljuset har visat sig påverka kaninerna positivt. Det är aldrig några problem med att få honorna dräktiga. Inte ens under december månad. Honorna går nästan aldrig tomma. Förmodligen beror det på ljuset.

Vi har också en radio på dagtid i kaninhuset så att kaninerna inte ska känna sig "så ensamma". Radion verkar påverka dem positivt. De blir sällan skrämda när man kommer och ungarna blir vana vid ljud redan som små.

Burarna är byggda med en rejäl trästomme som bas. Sen är det spikat spånskivor som golv, väggar och tak. Spånskivorna är spikade så att inget ramvirke blir synligt inne i burarna, på det viset kan inte kaninerna komma åt att gnaga sönder buren. För kaninernas gnagbehov finns det en bräda längst fram i buren som också används som "spånstopp". Den brädan byts ut med jämna mellanrum när den är söndergnagd. Invändigt är burarna målade med vit lackfärg (tre lager). Golvet är målat med flera lager av grön golvfärg (köpt på Ö&B) som har visat sig vara mycket motståndskraftigt mot kaninkiss! Alla skarvar är tätade. På det här viset är burarna mycket lättstädade och håller sig fina och fräscha under lång tid. Det är lite jobbigt att bygga och måla, men man har verkligen igen det sen vid den dagliga skötseln.

Mellan facken finns det höhäckar, det är mycket praktiskt eftersom inget hö blir liggande på marken, och nerskitat av kaninerna. Några av höhäckarna är byggda av gamla kylskåpsgaller och en del av svetsat nät. Storleken på facken varierar, från de minsta för ungdjuren som är ca 90x70 cm till de största som är 120 cm breda och 80 djupa.

Bildspel om byggnation av burar och kaninhus hittar du här!

Bilder på kaninhuset:

 
Vårt bostadshus och till höger, kaninhuset.
 
Kaninhuset invändigt. Dörren går till gödselstacken.
 
Diskbänk ihopbyggd med burarna.
 
Närbild på en av de mindre burarna.
 
Höskullen.
Nytt 2011 - rum två i kaninhuset
12-facksbur
Helt ny del i kaninhuset med 12 st nya burar anpassade för hermeliner.
Semesterprojektet sommaren 2011 bestod av att inreda, isolera och bygga burar i del två av kaninhuset som tidigare var ett oisolerat förråd med grusgolv. Vi gjöt först en platta av betong som golv. Sen drogs elen i väggar och tak, väggarna isolerades och skivor i tak och på väggarna sattes upp. I taket monterades en nedfällbar trappstege så vi kunde komma upp till vinden där hö & halm förvaras.
När det äntligen började se ut som ett rum var det dags för burarna. De byggdes i sektioner, två 4-fackare och två 2-fackare. De staplades sedan på varandra och skruvades ihop till en sammanhängande "burvägg". Burarna står på en träställning med gott om utrymme under. Där byggde vi två rejäla luckor som går att fälla upp. Under luckorna förvaras pellets-säckar staplade på varandra på plattor med hjul på. Då är det bara att öppna luckorna och dra ut säckarna när man behöver fylla på pellets i fodertunnan. Ett smart sätt att lösa förvaringen.
Varje burfack är ca 70x80 cm. Inga jätteburar, men de räcker till hermelinerna. Varje bur har en sitthylla. Mellan facken finns höhäckar.
Designen av burarna efterliknar 12-fackaren utomhus; faluröd & vit med "diamantformade" höhäckar.

Bilder från bygget av "rum 2" i kaninhuset finns här.

12-facksbur
Nya 12-fackaren.

Burarna utomhus
Ute bor Holländare, sachsengold och viltgrå dvärgvädurar. Sommaren 2006 byggdes en ny 12-fackare. Facken är 90x120 cm. l. Facken är avdelade med höhäckar från golv till tak. Buren är fastgjuten i marken för att kunna stå emot stormar.

Pierres medflyttade burar står nu i skogsbrynet en bit från de övriga burarna. Lummigt och mysigt, en perfekt plats för kaniner! Burarna består av en 12-fackare (för ungdjur), en 10-fackare och en 6-fackare där mest honor med ungar bor. I den här delen av kaningården bor Holländarna.

Bilder på uteburarna:

 
12-fackare och 6-fackare. Här bor viltgrå dvärgvädurar.
 
"Holländaravdelningen".
 
Ä-acksbur. H”r bor Sachsengold. Enfackaren ”r reserv/karant”nbur.

Betesburarna
Betesburarna som fanns tidigare har vi kasserat eftersom de var så svåra att flytta runt. Nu har vi byggt två nya betesburar. En trekantsbur med innedel och utedel (så att de kan bo där dygnet runt oavsett väderlek), med luckor på bägge delarna. Den är byggd i lätt material för att den ska vara enkel att flytta. Kraftigt nät både på sidor och som golv.

 
Nybyggd trekantsbur + de äldre kasserade betesburarnar

Kaninhagen
Hösten 2009 bygde vi en permanent "kaninhage" i skogsbrynet, bredvid hönsgården. Där ska avelshonorna bo vintertid. Hagen har en stor innerdel där kaninerna kan hålla till vid busväder. I hagen står även en isolerad hundkoja. I botten har vi grävt ner ett kraftigt nät och sen lagt på ett lager med sand, så kaninerna inte kan gräva sig ut. Det lite speciella med det här bygget är de stora fönster som vi använt både på ute- och innerdelen. Vi fick med fönstren då vi köpte hönshuset och kom på idén att bygga kaninhagen delvis inglasad!

Bildspel på kaninhagen hittar du här!

Bild på hagen:

"Skuttebo" - kaninhage som används som lösdrift för avelshonorna på vintern.

Bolåda
Den här bolådan har vi byggt till dvärgvädurarna, och den kan rekommenderas. Den blir både rede till ungarna med en kant som gör att de inte följer med ut när de fått di, samt en praktisk sitthylla som honan brukar hoppa upp på då hon är lite less på ungarna. Ritning till lådan finns att ladda ner här.Kolartorpets Kaningård • Skebobruk, Uppland • 0175-401 72 • info@kolartorpet.se