Kolartorpets KaningĀrd
Skötselråd och att tänka på inför kaninköpet
12-facksbur

Kaniner är trevliga husdjur och kan bli mycket tillgivna och långlivade om de sköts rätt. Men innan du skaffar kanin är det några saker som du måste fundera på:
Ansvar!
En vuxen måste ALLTID ha huvudansvaret för kaninen! Den vuxna måste ansvara för att kaninen får mat & vatten, att den har rent i buren och att den får komma ut och röra på sig då och då.
Ålder
En kanin som sköts rätt kan bli runt 7-9 år gammal, det måste man planera när man skaffar den. En kaninunge ska inte vara yngre än 7 veckor då den flyttar till ett nytt hem. Ju yngre kaninungen är desto känsligare är den. Små kaninungar är mycket mottagliga för diverse magåkommor och det är därför mycket viktigt att man tar det försiktigt med den lilla kaninungen, speciellt när det gäller fodret. Ju äldre kaninen är, desto bättre mag/tarmflora har den hunnit bygga upp och klarar yttre omställningar bättre. Det kan därför vara en bra idé att skaffa en kanin som är lite äldre.
Renrasig eller blandras?
Om du köper en kanin på en zooaffär kan du aldrig veta med säkerhet hur stor kaninen blir som vuxen. En liten söt kaninunge kan växa till sig och bli en jättekanin om man inte vet vad det ligger för något bakom den. Om du köper en kanin hos en uppfödare som föder upp renrasiga kaniner, så vet du alltid hur stor kaninen blir i slutändan. Dessutom får du ibland med stamtavla till kaninen, så att du ser släktskapet bakåt. Det kostar inte mer än en femtiolapp att få med en stamtavla på kaninen. Stamtavlan är en värdehandling som visar ras, färg kön och släktskap mm. Om du köper en renrasig kanin med stamtavla kan du dessutom bli medlem i Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund (SKAF), och ställa ut din kanin på någon av de utställningar som anordnas runt om i Sverige varje år. Att ställa ut och tävla med sina kaniner är en otroligt rolig hobby som passar alla åldrar och kön. I tyskland är detta en jättestor hobby och 90% av utövarna är vuxna tyska män med en snittålder på ca 50 år, något som inte många vet om i Sverige! Är du intresserad och vill veta mer om detta, gå gärna in på www.ulkaf.se, som är den länsförening som vi tillhör. (Ofta är det föräldrarna till barn som köper kaniner som blir medlemmar och upptäcker den här härliga hobbyn.)
Ras?
Om du vill ha en renrasig kanin, vilken kaninras är aktuell? Det finns massor med kaninraser att välja mellan, från den största "Belgisk Jätte" som kan väga uppåt 10 kg, till den minsta, "hermelinen" som väger runt kilot. Dvärgväduren är en vanlig och omtyckt ras som passar bra till barn, eftersom de har ett lugnt temperament.
En eller två kaniner?
Om man är hemifrån mycket under dagarna kan det vara en idé att ha två kaniner, så att de får sällskap av varandra. Många rekomenderar att ha två honor ur samma kull tillsammans. Men man skall veta att det inte alltid går bra. För när de blir könsmogna så kan det hända att de börjar bråka. Speciellt om man har en liten bur. Ska man ha två honor ihop bör man ha en stor bur, så att de känner att de kan få ha varsin hörna som sitt eget revir. Annars brukar det bästa vara att ha en (helst steriliserad) hona + en kastrerad hane ihop om man vill ha två kaniner. De brukar trivas jättebra ihop. Antingen har man dem i två separata burar tills hanen är kastrerad och de kan flytta ihop, eller så köper man hanen först och när han är vuxen och kastrerad så skaffar man en hona till honom. Ett annat alternativ är att ha två kaniner i olika burar men med bara ett galler emellan, då kan de ju fortfarande ha varandras sällskap genom att de ser varandra. Men undvik att ha två hanar ihop. De kan bita varandra genom gallret.

Hane eller hona?
Det finns för- och nackdelar med både honor och hanar. Honorna kan bli lite griniga i perioder när de är brunstiga. De är också mer revirbenägna än hanarna. En del honor tycker inte om när man rör runt i deras bur, då kan de markera med små utfall. Det är för att de i naturen ska skydda sina ungar mot fiender som de reagerar så. Hanarna är ofta mycket tillgivna och trevliga. Men en nackdel med dem är att de kan börja skvätta urin när de blir könsmogna. Detta kan man bli av med genom att kastrera dem, då brukar de lugna ner sig. Men att kastrera en kanin innebär en viss risk, eftersom kaniner är lite knepiga att söva. I värsta fall vaknar de aldrig upp igen. Så skall du göra detta så vänd dig till en veterinär som är duktiga på kaniner!
Ska kaninen bo inne eller ute?
Om du köper kaninen på våren/sommaren så kan du välja hur du vill om du vill ha den ute eller inne, för då är skillnaden mellan inne- och utetemperatur så liten. Men när hösten och de kalla nätterna börja komma måste du bestämma dig. Om den bor kvar ute när hösten kommer måste den bo ute hela vintern, för då har den börjat sätta vinterpäls och tar man då in kaninen så kan den få en värmechock och i värsta fall dö. Det samma gäller om man väljer att ha kaninen inne under vintern. Då får man absolut inte sätta ut den i kylan på vintern, för då kan den frysa ihjäl.

12-facksbur
Utrustning
Om kaninen ska bo inomhus så behöver du köpa en bra inomhusbur, ofta med en nederdel av plast och en överdel av galler. Köp inte en för liten bur! Gärna 120 cm bred om du har plats inne. Ska du ha två kaniner ihop rekommenderas en ännu större bur. Då behöver kaninen inte ha det så trångt om den skulle behöva sitta i buren under längre stunder. Du behöver också en bra matskål. De i tung keramik är de bästa, för dessa kan inte kaninen kasta runt med i buren. De behöver också en vattenflaska och gärna en saltsten att slicka på.
Har du kaninen utomhus så behöver du en utomhusbur på ben, ca 60 cm över marken. Buren skall vara väl skyddad mot regn, vind och starkt solsken. Viktigt är att buren har ett ordentligt takutskjut så att det inte kan regna in i buren när det blåser kraftigt. Taket skall även slutta bakåt, så att snö & regnvaten kan glida av. Tänk också på att förse buren med ett ordentligt nät! Vanligt hönsnät räcker inte! Det kan kaninen gnaga hål i, och framför allt skyddar det inte bra om tex ett rovdjur skulle vara framme. Använd ett svetsat fyrkantsnät som du fäster med kraftiga märlor.
Strömaterial i buren bör vara kutterspån (som suger kiss bra) med ett lager halm ovanpå. Halmen sysselsätter kaninen när den sitter och plockar med stråna. Tänk på att använda vete-eller kornhalm (helst vete) om du har en kanin som du tänker ställa ut. Använd ej havrehalm, då kaninens tassar färgas gula av havrehalm!

Skötsel
Dagligen: Fyll på nytt friskt vatten, nytt hö samt ge mat (pellets samt ev grönsaker). Bor kaninen ute och det är minusgrader på vintern så bör man byta dricksvattnet både morgon och kväll, eftersom det snabbt fryser till is.
Varje vecka: Hur ofta man ska byta i buren beror dels på om kaninen bor inne eller ute och dels på hur stor bur kaninen har. En liten bur behöver man byta i oftare än en stor bur. Inomhus lukar det mer än om man har kaninen ute. Men en bra regel är att se över buren och mocka en gång i veckan. Är det kallt och minusgrader är det ibland svårt att mocka ute, då kan man lägga på ett lager ny halm istället och mocka ur allt så fort det blir töväder.
Varannan månad: Kloklippning. Kontrollera kaninens klor och klipp om de är långa. Använd en klotång avsedd för smådjur eller hund. Akta pulpan, du ska klippa ett par millimeter utanför.


12-facksbur
Vad äter kaninen?
Kaninens basfoder nr ett är hö. Och det skall vara ett hö av bra kvalitét som luktar gott och inte dammar. Om kaninen inte får hö kan den få problem med matsmältningen, så hö skall alltid finnas tillgängligt i buren, gärna i en höhäck, så att det slipper ligga på burbottnen och bli nerskitat. Vatten är (självklart) också viktigt att den hela tiden har tillgång till. I flaska, eller i skål. Men om man har vatten i skål, blir det snabbt nerskitat och man är tvungen att byta flera gånger per dag, så vattenflaska är att föredra. Om inte kaninen bor ute, för där måste man ha vattenskål på vintern när vattnet fryser. Vintertid kan man behöva byta vatten två - tre ggr per dag när det är riktigt kallt, för vattnet fryser snabbt.
Sen behöver kaninen ett bra kraftfoder, sk kaninpellets. Se till att du köper ett pellets med högt fiberinnehåll (18% eller mer) Men detta foder skall du absolut inte överutfodra med! En vuxen dvärgvädur skall äta mellan 1/2 - 1 dl pellets per dygn. Det beror på hur mycket kaninen rör på sig och hur den är i hull. Man skall inte ge den mat så fort den har "tomt i skålen". Det är mycket vanligt att kaniner blir överviktiga. Grönsaker bör du ge kaninen ofta, det älskar den! Men det är viktigt att vänja kaninen försiktigt vid all ny föda. Annars kan den få diarré. Grönsaker som du kan ge kaninen är tex: morötter, morotsblast, betblast, maskrosblad & blommor, kål (i små mängder), persilja, klöver, broccoli (inklusive blad), grön paprika, ärtbaljor (den flata ätbara sorten), brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor, spenat. Försök att ge olika slags grönsaker dagligen. Att utfodra med en enda grönsak (framför allt broccoli, kål, brysselkål och spenat) kan leda till ämnesomsättningssjukdomar. Godis: En liten mängd, ca 1 matsked per 2,5 kg kanin, av en av följande godsaker kan ges då och då men helst inte dagligen. Jordgubbar, papaya, ananas, äpple, päron, melon, hallon, persika, päron eller torrt fullkornsbröd. Alternativt kan man ge 1 tesked per 2,5 kg av banan eller torkad frukt.

Vad gör ni med kaninen när ni reser bort?
Det är bra att veta vad man skall göra med kaninen när man reser bort redan innan man skaffar den. Man kanske har någon snäll granne som kan ta hand om den. Det finns även smådjurspensionat där man kan lämna in kaninen för en (ofta) viss summa per dag.
Vaccination & försäkring
Normalt tycker jag inte att det finns någon anledning att vaccinera kaninen. Det är om du reser mycket (tex till kaninutställningar) främst i södra Sverige som det kan finnas skäl att vaccinera. Då mot RVHD, som är en dödlig sjukdom.
Det kan vara idé att försäkra kaninen, om det skulle hända något så behöver du bara betala självrisk. Om du planerar att ta ungar på din hona så är det bra om hon är försäkrad, för skulle man vara tvungen att göra kejsarsnitt (vilket inte är allt för ovanligt) så kan det bli en mkt dyr historia om kaninen är oförsäkrad...

Faktablad
Det faktablad som vi brukar lämna med de kaniner vi säljer finns att ladda ner här.


Kolartorpets Kaningård • Skebobruk, Uppland • 0175-401 72 • info@kolartorpet.se